VindAlleInfo

Overzicht alle informatie
   
 
   
Winterband al extra veilig bij temperaturen onder de 7 graden Celcius
Winterband al extra veilig bij temperaturen onder de 7 graden Celcius
Het sneeuwvloksymbool. D aanduiding voor winterband!
Het sneeuwvloksymbool. D aanduiding voor winterband!
 

Winterbanden

Winterbanden zijn autobanden die betere eigenschappen hebben ten op zichten van een standaard autoband bij temperaturen onder de 7 graden. Winterbanden zijn dus veiliger in winterse omstandigheden. Niet alleen bij sneeuw en ijzel, maar ook bij regen zijn winterbanden de beste keuze.

Een winterband heeft een andere samenstelling dan een standaard autoband van het rubber, waardoor de band ook bij lage temperaturen flexibel blijf. De lamellen van het loopoppervlak bewegen bij iedere omwenteling open en dicht, waardoor de aangekleefde sneeuw, ijs en modder wordt verwijderd. De grip op het wegdek is dan optimaal en resulteert in een comfortabeler weggedrag en maximale veiligheid. De snelheid aanpassen aan de omstandigheden blijft uiteraard de belangrijkste factor voor de veiligheid!

Een winterband kun je herkennen aan de symbolen aan de zijkanten van de band. De meest gangbare aanduiding is de M+S code, maar is  een niet gedefinieerde code. De banden producenten kunnen deze aanduiding naar eigen inzicht toekennen. Een betere keuze is de M+S aanduiding plus het sneeuwvlok symbool.

Het verschil tussen zomerbanden en winterbanden wordt steeds groter. Dit blijkt uit een test die de ANWB in samen werking met verschillende Europese zusterclubs heeft gepresenteerd. Banden producenten verbeteren de specifieke eigenschappen van hun banden steeds verder. Winterbanden worden vooral op de winterse omstandigheden ontworpen en zomerbanden op het normale droge en natte wegdek in de zomer.

   
   
   
M + S aanduiding is niet voldoende vor een winterband
M + S aanduiding is niet voldoende vor een winterband
Loopvlak van een winterband
Loopvlak van een winterband
 

De juiste winterband kiezen is niet eenvoudig! Een advies is de winterband te bestellen in de standaard afmeting van de band bij aflevering van de auto. Beter nog is winterbanden te kiezen met het smalst mogelijke breedte, uiteraard moet die wel voldoen aan de minimale eisen van de auto. De druk per band is dan hoger op de koude ondergrond en resulteert in een betere grip op het wegdek.

Winterbanden zijn standaard voorzien een code die aangeeft wat de maximale snelheid is waarmee gereden mag worden. De prijs van banden is mede afhankelijk van deze code die de kwaliteit van de band aangeeft. Bij aankoop van winter banden met een lagere code dan voorgeschreven dient er een sticker aan de binnenzijde van de auto duidelijk zichtbaar voor de bestuurder geplakt worden.

Het wisselen van banden in de zomer en winter is het eenvoudigst door twee complete sets te hebben. De voordelen zijn het snel wisselen van velgen met band, wat resulteert in lage montage kosten. Belangrijk is ook dat er geen extra slijtage aan de banden ontstaat tijdens het wisselen van de band op de velg. De extra kosten voor een stalen velg is snel terug verdiend en de opslag van de banden met of zonder velg is gelijk.

Winterbanden zijn volgens de wet niet verplicht. Maar een ieder wordt wel geacht zijn auto onder controle te hebben en zijn weggedrag aan te passen aan de omstandigheden. Bij een winters wegdek zal een automobilist daarom in de bebouwde kom niet harder dan 30 km/u mogen rijden. Als u onvoldoende toegerust, en dat hoeft niet per s door een gebrek aan winterbanden te komen bent voor het winterse verkeer, kan dit een boete van 20 tot gevolg hebben, en 40 als u daarenboven een hindernis vormt voor het andere verkeer. Dat geldt overigens ook als u het verkeer hindert omdat bijvoorbeeld uw ruitenwisservloeistof bevroren is of als u uw ruiten niet goed gekrabd heeft.

In Oostenrijk is met ingang van 1 januari 2008 winterbanden verplicht. Bij een ongeval in de winter met gemonteerde zomerbanden  geld een boete van 35.00 tot 5000.00. Ook kun je problemen krijgen met de verzekering als je de schade wilt verhalen. In het slechtste geval kan de auto in beslag worden genomen. Meer over verkeersregels in Oostenrijk leest u op de website van de Oostenrijkse automobielclub AMTC.

Wie in de winter in Duitsland rijdt, doet er goed aan om met winterbanden op stap te gaan. Er is weliswaar geen verplichting om ze daar te gebruiken, maar auto's moeten in ons buurland aan de weersomstandigheden zijn aangepast. Dat betekent dat er winterbanden gemonteerd moeten zijn. Is dat niet het geval dan riskeert de automobilist een boete van maximaal 40.00  Bovendien kan betrokkenheid bij een verkeersongeval buiten de eigen schuld leiden tot medeaansprakelijkheid, waardoor de WA-verzekering de schade in sommige gevallen slechts voor 70 tot 80 procent vergoedt.  Gebruik van ongeschikte banden kan bovendien worden gezien als grove nalatigheid, zodat de allriskverzekering betaling kan weigeren.   
           
       


Viallin BV | Rosbayerweg 103, 1521 RW Wormerveer | 075 - 657 22 11 | info@viallin.nl

Zie ook: Schuifdeurkasten | Inbouwkasten | Voordeuren | CanDo deuren | Laminaat vloeren