VindAlleInfo

Overzicht alle informatie
   
 
   
 
 
 

Waterbed

Ontwikkeling van het waterbed
Een waterbed is een bed waarvan de matras bestaat uit een met water gevulde kunststof zak. Dit waterbed werd in de 19e eeuw uitgevonden, om het zogenaamde doorliggen bij patiŽnten in de revalidatie te voorkomen.

De evolutie van het waterbed
Een waterbed is tegenwoordig een stuk geŽvolueerd. Het eigenlijke originele, of het hardside waterbed bestaat uit een waterzak die men in een stevige omranding of ledikant plaats die het waterbed in vorm houdt. Het softside waterbed is meer ontwikkeld. Het beschikt over meer stabiliteit door fibermatten of schuimbalken te gebruiken die de golven in de watermatras dempen.

Voor- en nadelen van een waterbed
Een waterbed spreekt tot de verbeelding. Je wervelkolom en spieren ontspannen zich volledig, omdat de matras zich volledig aanpast aan de welvingen van je lichaam. Ook ontstaan er hierdoor geen storende drukpunten en wordt je bloedsomloop nergens gehinderd. Ook zwangere vrouwen hebben er profijt van, want ze kunnen tot aan het einde van hun zwangerschap in elke gewenste houding comfortabel slapen.
Wat een waterbed ook heel aantrekkelijk maakt is de waterbed verwarming. Met de waterbed heather kun je de temperatuur zo aangenaam als gewenst regelen. De waterbed verwarming is ontspannend voor uw spieren en goed voor de bloedsomloop. Ten slotte is een waterbed erg hygiŽnisch. De watermatras is ondoordringbaar voor stof, huidschilfers en bacteriŽn. De huismijt maakt geen kans zich te nestelen in een waterbed. Daarom worden mensen met een allergie soms aangeraden om in een waterbed te slapen.
Maar voordat je een waterbed aanschaft moet je rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. Een met water gevuld matras en een stevig bedframe, die de matras moet kunnen dragen zijn een loodzware combinatie. Dus als het matras eenmaal gevuld is met water kun je het niet meer verplaatsen.
Een ander nadeel is dat je de bewegingen van je partner voelt als die van houding verandert, eerder opstaat of later gaat slapen. Hoe zwaarder je partner is hoe erger je de watergolven zult voelen.
U dient ook te weten dat u niet zo makkelijk meer zou kunnen dollen met uw kat of hond op bed. Hun scherpe nagels zouden voor lekkages in het matras kunnen zorgen. Ten slotte moet het energie aspect goed overwogen worden, want die kunnen nogal hoog oplopen als je de onderhoudskosten erbij optelt.

   
   
   
 
 
 

Soorten waterbedden


Harde of zachte waterbedden
Het verschil tussen een hardside en een softside waterbed is gebaseerd op het gebruikte materiaal voor de zijkanten van het bed. Bij een hardside waterbed is het beddenbak van hout, terwijl bij een softside waterbed de matras een een dikke rand van zacht polyetherschuim krijgt.


Zwaar- of lichtgewicht waterbedden
De softside en hardside waterbedden zijn echte zware bedden, maar tegenwoordig heb je ook de zogenaamde lichte waterbedden Deze bestaan uit een kuip van polyetherschuim waarop een matras met zoín 200 liter water gelegd wordt.


Gestabiliseerde waterbedden
Bij ongestabiliseerde waterbedden heeft het water complete bewegingsvrijheid, wat zich kan uiten in watergolven. Bij gestabiliseerde waterbedden echter, wordt de bewegingsvrijheid van het water beperkt.


Waterbedden met een digitale of analoge thermostaat
Waterbedden met een analoge thermostaat bestaan uit een draai Ė of schuifknop, waarbij het instellen van de exacte temperatuur een beetje moeilijk is. Het is immers niet af te lezen. Bij waterbedden met een digitale thermostaat, die iets duurder zijn, kun je exact de gewenste temperatuur instellen en is het display verlicht.


Waterbedden met een binnenveringsmatras
Sommige waterbedden hebben een ingebouwde binnenveringsmatras.

Het waterbed installeren en afstellen
Als het waterbed op de gewenste plek staat, moet het matras heel nauwkeurig gevuld worden, anders komen er luchtbellen, die op hun beurt voor geklots kunnen zorgen. Dit kan als erg storend ervaren worden. Daarna moet er een conditioner in het water gedaan worden om eventuele bacteriŽn en algen te doden.
Tenslotte moet het bed afgesteld worden. Zorg ervoor dat alle lucht uit het matras verwijderd is en dat het waterniveau op het juiste peil is. Dit kan enige tijd in beslag nemen.Ook de juiste temperatuur vinden kan enkele nachten experimenteren zijn.
Reken een temperatuurstijging van vier graden per uur, verwacht dus niet meteen een warm bed. Verder bepalen de kwaliteit en kwantiteit van het beddengoed als de watertemperatuur goed behouden wordt.   
           
       


Viallin BV | Rosbayerweg 103, 1521 RW Wormerveer | 075 - 657 22 11 | info@viallin.nl

Zie ook: Schuifdeurkasten | Inbouwkasten | Voordeuren | CanDo deuren | Laminaat vloeren