Wat is een steakhouse?
Een steakhouse is een restaurant dat gespecialiseerd is in het bereiden en serveren van biefstuk. In een steakhouse wordt biefstuk op verschillende manieren bereid. De steaks of biefstukken kunnen vanuit diverse landen worden aangeleverd, waarbij vooral Argentinië bekend is om zijn malse biefstukken. Vandaar dat er veel Argentijnse steakhouses zijn.
Biefstuk, een mals stuk vlees.
Biefstuk is een benaming voor mals en mager spier vlees.
De gewone biefstuk is van het rund of het kalf, maar de naam biefstuk wordt ook wel gebruikt voor andere diersoorten zoals:
hert
kalkoen,
paard
kangoeroe en
bizon.
De benaming is afkomstig van het Engelse dat in vele talen verbasterd voorkomt. Biefstuk behoort tot de meest geliefde vleessoorten en is vrij duur. Omdat het bij veel mensen geliefd is, zijn er veel steakhouses.
Kwaliteit en prijs worden hoofdzakelijk bepaald door:
Het deel van het rund waarvan de biefstuk wordt gesneden
De mestwijze, leeftijd en het levenskwaliteit van het rund
Het ras van het dier
Het land waar de biefstuk vandaan komt
Een biefstuk van de haas geldt als de meest malse soort geldt en de lendenbiefstuk als de minst malse.
Wat eet ik precies?
Als u een steakhouse binnen stapt en een van de steakgerechten besteld, heeft u er ooit bij stil gestaan wat u eet?
De volgende keer als u een steakhouse binnen stapt, bent u op de hoogte.
Bij biefstuk van rundvlees onderscheidt men de 'gewone' biefstuk en kogelbiefstuk. De gewone biefstuk wordt gesneden van:
de bovenbil,
het spierstuk of
de dikke lende
Kogelbiefstuk wordt gesneden van de kogel van de bovenbil of van de kogel van het spierstuk.
Mals vlees
Iedere steakhouse geeft aan hoe mals hun biefstuk is.
Maar hoe wordt de malsheid van een biefstuk eigenlijk bepaald.
De malsheid wordt bepaald door de hoeveelheid inwendig bindweefsel, hoe minder bindweefsel hoe malser het vlees.
Deze delen bevinden zich in de bil en de rug.
Met het toenemen van de leeftijd neemt ook de hoeveelheid bindweefsel toe.
De in Nederland in de supermarkt goedkoop aangeboden biefstuk is meestal machinaal bewerkt, geplet en ruitvormig ingekerfd om het vlees malser te maken. Het land van herkomst van het vlees, de slachterij en de uitsnijderij dienen op de verpakking vermeld te zijn. Door het pletten maakt men de biefstuk dun waarmee tijdens de korte bereiding de biefstuk wel warm wordt van binnen maar niet gaar. Het kerven heeft eenzelfde functie, bij het bereiden dient de gekerfde zijde als eerste te worden verhit.
In een steakhouse is uw biefstuk al helemaal klaargemaakt, de bereidingswijze speelt een belangrijke rol om uw biefstuk lekker mals te krijgen.