VindAlleInfo





Overzicht alle informatie
   
 
   
 
 
 

Scooter

Historie

Aanvankelijk werden gemotoriseerde autopeds als "scooter" aangeduid.
Na de tweede wereldoorlog werden enige tijd door verschillende producenten vouwscooters geproduceerd. Dit type werd in de oorlog door parachutisten gebruikt. In de naoorlogse jaren werden scooters vrij populair als redelijk goedkoop en comfortabel transportmiddel, bekende types waren de Vespa en de Heinkel. Toen de auto wat meer bereikbaar werd voor de gewone burger, verdwenen ze uit het straatbeeld, om in de jaren '90 een terugkeer te maken.

Wat is een scooter?

Een scooter is een vervoermiddel op twee wielen dat wordt aangedreven door een motor. Een kenmerk van een scooter is dat de voeten tijdens het rijden naast elkaar tussen de stuurinrichting en de zitplaats worden geplaatst. De techniek is bij scooters zoveel mogelijk verborgen achter plaatwerk. Een moderne scooter heeft een automatische transmissie, ook wel Variomatic http://nl.wikipedia.org/wiki/Scooter-Variomatic genaamd.



Soorten scooters

Een scooter kan een snorfiets (snorscooter),
een bromfiets (bromscooter) of
een motorfiets (motorscooter) zijn.
Vaak is een bepaald model in alle drie de versies verkrijgbaar. Er zijn elektrische scooters, maar de meeste scooters maken gebruik van tweetakt
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tweetaktmotor en viertaktmotoren. Er zijn tegenwoordig ook scooters die gebruik maken van een Injectiemotor, zoals de Aprilia SR Ditech en de Peugeot Jetforce.

Wat zijn de voordelen van een scooter?

Goedkoop
Lage onderhoudkosten
Milieuvriendelijk
Reductie van 90% van schadelijke stoffen
Comfortabel
Geruisloos
Geen stankoverlast
Zeer hoge kwaliteit

   
   
   
 
 
 

Wie voldoet aan de wettelijke bepalingen ?


Om een scooter te besturen, dien je aan bepaalde wettelijke bepalingen te voldoen. Tot de vereisten kunnen ondermeer behoren: het minimum leeftijd (min. 16 of 18 jaar) en het bezitten van een geldig rijbewijs klasse B (electro scooters met een maximale snelheid van 45 km/u).
Vergeet ook niet de helm en de groene kaart (verzekering).

Wat houd dat rijbewijs nou precies in?

Zonder het rijbewijs AM, de opvolger van het bromfietscertificaat, mag je geen scooter besturen.Ga je toch rijden, dan loop je kans op een forse geldboete, en je hebt kans dat de verzekering de schade die je tijdens het zogenaamde joyrijden oploopt niet wil vergoeden. Toch iets om te onthouden.

Rijbewijs aanvragen

Nadat je geslaagd bent kun je roze kaartje gaan aanvragen op het gemeentehuis. De kosten hiervan zijn per gemeente verschillend, maar 40 tot 45 euro is een normale prijs. Je moet na je examen een werkdag wachten, omdat de gegevens verwerkt moeten worden. Je rijbewijs aanvragen duurt meestal vier tot vijf werkdagen.

Soorten en vormen van scooterverzekeringen

Er zijn in hoofdlijnen drie soorten scooterverzekeringen:

WA (wettelijke aansprakelijkheid):
De WA verzekering dekt de schade die je met je scooter aan anderen en hun bezittingen toebrengt en waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent. De schade wordt ook vergoed als je een ander op je scooter laat rijden. De schade aan je scooter wordt niet vergoed. Ook niet als er sprake is van diefstal. Als scooter bezitter ben je verplicht je scooter minimaal WA te verzekeren.

Beperkt casco (ook wel WA plus, WA extra of WA mini casco genoemd):
Een beperkt casco verzekering vergoedt naast de verplichte WA dekking ook schade als gevolg van diefstal, brand, ruitbreuk, storm, hagel en botsing met dieren. Schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen scooter is uitgesloten. Deze verzekering wordt veelal gesloten voor scooters die tussen de vier en acht jaar oud zijn.

Volledig casco (ook wel WA casco of all risks genoemd):
Een volledig casco verzekering vergoedt naast de schade aan anderen (WA dekking) ook de schade aan je eigen scooter. Ook als de schade uw eigen schuld is. Scooters van maximaal drie jaar oud worden vaak volledig casco verzekerd. Ook scooter rijders die hun scooter volledig gefinancierd hebben sluiten vaak een volledig casco verzekering af.

Het opvoeren van een scooter

Het opvoeren van een scooter betekent dat iemand (doorgaans de eigenaar of berijder) zodanig in de afstelling van het motormechanisme ingrijpt, dat er met een hogere snelheid kan worden gereden dan daarvoor. De snelheidsbegrenzing van de scootermotor wordt omzeild, of althans minder effectief gemaakt. Het te hoog opvoeren van een bromscooter is in Nederland verboden, onder andere om veiligheidsredenen. De toegestane maximumsnelheid is (afhankelijk van de weg) 45 km/u, maar ook een berijder, die zich met een opgevoerde scooter aan die maximumsnelheid houdt, kan worden bekeurd.




   
           
       


Viallin BV | Rosbayerweg 103, 1521 RW Wormerveer | 075 - 657 22 11 | info@viallin.nl

Zie ook: Schuifdeurkasten | Inbouwkasten | Voordeuren | CanDo deuren | Laminaat vloeren