VindAlleInfo

Overzicht alle informatie
   
 
   
 
 
 

Open haard

Wat zijn openhaarden?

Een openhaard is een in een dubbele wand aangebrachte ruimte waarin gestookt wordt. Openhaarden zijn authentieke vuurplaatsen in huis waar de vlammen vrij spel hebben.
Bij openhaarden kunt u kiezen voor open gashaarden of open houthaarden. Er zijn ook haarden die gesloten kunnen worden.
Openhaarden worden op locatie gebouwd. Vanwege het lage rendement zijn ze voornamelijk bedoeld voor het creren van sfeer en niet geschikt als hoofdverwarming.
Het rendement wordt hoofdzakelijk bepaald door de schoorsteentrek.
Bij een te hoge trek wordt opgewarmde lucht uit de kamer de kachel in gezogen en ontstaat zelfs een negatief rendement.
Het stoken in een openhaard vindt plaats op een rooster of op de vlakke vloer. Bij dit laatste is het rendement wat hoger omdat minder verbrandingslucht wordt aangezogen en het hout daardoor minder hard brandt.
Openhaarden hebben geen regelkleppen om de luchttoevoer af te stemmen, waardoor het vuur niet getemperd kan worden. Omdat temperen van het vuur veel negatieve milieueffecten oplevert, is dit een gunstig aspect van openhaarden. Hierdoor scoren openhaarden voor bepaalde emissies gunstiger.
Een openhaard geeft vooral stralingswarmte af.

Types openhaarden

Fronthaard: haard die alleen aan de voorzijde opens is. Hoekhaard: haard met twee naast elkaar liggende open zijdes
Driezijdige haard (of panoramahaard of halfronde haard): haard die alleen een achterwand heeft
Doorkijkhaard of tunnelhaard: haard met twee tegenover elkaar liggende openingen. Meestal gebruikt in twee aan elkaar grenzende ruimtes
Halfronde haard of panoramahaard: kruising tussen een fronthaard en een driezijdige haard, met gebogen voorzijde
Om-de-hoek-haard: haard die in een hoek is gebouwd
Rondom-openhaard of vrijhangende haard: stookplaats zonder wanden met daarboven een meestal vrij hangende kap.

Al deze soorten haarden zijn te leveren in klassiek of moderne uitvoering zowel voor hout of gasstook.

   
   
   
 
 
 

Gas- en houtgestookte varianten

De inbouw openhaarden zijn in gas- en houtgestookte varianten te verkrijgen.
Ook deze zijn in de meeste gevallen voorzien van een convectie systeem. Als je een gemakkelijke en goede inbouwhaard wilt hebben, dan zou je voor de gasinbouwhaard kunnen kiezen.
Deze haard staat bekend om zijn gemak.

Soorten openhaarden

Openhaarden zijn in veel verschillende designs en materialen te verkrijgen.
We kennen de traditionele openhaard, de gas openhaard, de gel openhaard, de elektrische openhaarden en de inbouw openhaarden.
Inbouw openhaarden zie je steeds vaker in de Nederlandse woonkamer.
Het is niet alleen modern, maar neemt ook geen ruimte in beslag en geeft voldoende warmte af.

De inbouw openhaard
Een inbouw openhaard is simpelweg een stalen dikke lijst die aan de muur is bevestigd waarin een glazen deurtje ingebouwd is. Achter deze glazen deur zit het gat van de gaskachel of de open haard. Zon inbouw openhaard ziet er niet alleen heel modern uit, maar is ook heel simpel te installeren.

Ontwerp en design openhaarden
Je kunt een openhaard speciaal laten ontwerpen. Je kunt dan al je wensen op tafel leggen en de ontwerper zal zeer zeker met je meedenken. Meestal is dit gelijk de grafische ontwerper en als het ontwerp klaar is gaat hij ermee aan de slag. Je kunt zelfs een week later al van je zelf ontworpen haard genieten omdat vaak ook de plaatsing door de ontwerper wordt gerealiseerd.

Mogelijkheden van een gelhaard
Voor de gelhaarden is er geen rookkanaal nodig. In principe kun je hem overal plaatsen en dit is zeer aantrekkelijk mede doordat je gelhaard een blikvanger is. De brandstof die je nodig hebt voor een gelhaard is niet schadelijk voor het milieu. Doordat de aanschafkosten van een gelhaard laag zijn, kun je hem mooi aankleden. Met een paar imitatiehoutblokken lijkt het net echt.

De elektrische openhaarden
Om elektrische openhaarden te kunnen installeren heb je geen schoorsteen of rookkanaal nodig. Hierdoor kunnen ze op alle plekken in het huis geplaatst worden. Dat betekent dat er dus ook geen echt vuur brandt in zulke openhaarden. Sommige elektrische openhaarden kun je simpelweg met een afstandsbediening aan- en uitzetten. In deze haarden zit een stralingspaneel of een ventilator die ervoor zorgt dat er een warmte vanaf komt.

Advies over de aanschaf van openhaarden
Er zijn namelijk wel wat vragen die u zich bij de aanschaf van een openhaard moet stellen. Voor mensen met kinderen zijn openhaarden bijvoorbeeld niet aan te raden.   
           
       


Viallin BV | Rosbayerweg 103, 1521 RW Wormerveer | 075 - 657 22 11 | info@viallin.nl

Zie ook: Schuifdeurkasten | Inbouwkasten | Voordeuren | CanDo deuren | Laminaat vloeren