VindAlleInfo

Overzicht alle informatie
   
 
   
 
 
 

LCD TV

Wat is een LCD TV ?

Een LCD TV levert ten opzichte van een conventionele televisie een fikse ruimtebesparing op.
Een LCD TV is pas een televisie, wanneer het is voorzien van een tv-tuner.
Een LCD TV kun je net als een schilderij aan de muur hangen. In tegenstelling tot conventionele TVís is een LCD TV niet dieper dan circa 10 centimeter.
LCD is een afkorting van Liquid Chrystal Display. Een LCD TV bestaat uit vloeibare kristallen die van achteren verlicht worden door een lamp.

Belangrijke kenmerken van een LCD TV

De beeld kwaliteit van de LCD TV:
Een LCD TV heeft altijd een geheel vlak beeld. Hierdoor is er minder schittering waarneembaar. De belangrijkste kenmerken die de kwaliteit van het beeld beÔnvloeden zijn de contrastwaarde, de helderheid, de responsetijd en de resolutie.

Beelddiagonaal van de LCD TV:
Hiervoor gelden allerlei vuistregels voor wat betreft de ďidealeĒ kijkafstand voor een LCD TV. De ervaring heeft geleerd dat de grote hoofdzakelijk bepaald moet worden door de eigen persoonlijke voorkeur.
Wat je het prettigste vindt kun je het beste bepalen door in de showroom op die afstand te kijken die je thuis ook zou hanteren. Wat de ene persoon groot vindt is voor de ander misschien te klein. Raak dus niet in de war door allerlei vuistregeltjes maar probeer gewoon wat je zelf als prettigst ervaart.

LCD TV en geluid :
Een ander belangrijke eigenschap voor een televisie en natuurlijk ook voor een LCD TV is de geluidskwaliteit. De geluidskwaliteit van LCD TVís laat vaak te wensen over door het gebrek aan een echte klankkast. Ook hier geld dat het belangrijk is om het geluid per televisie te beoordelen en te kijken wat je er zelf van vindt. Degenen die echt hoge eisen stellen aan de geluidskwaliteit of een cinema effect willen creŽren zullen gauw besluiten om een homecinema systeem aan te schaffen.

Wat kost een LCD TV ?

Het prijskaartje voor een LCD TV hangt sterk af van de grootte van het scherm.
Het beeldformaat wordt diagonaal gemeten, waaruit het zogenoemde beelddiagonaal komt. Normaal betekent een grotere beelddiagonaal ook een hogere prijs.
LCD TVís zijn al te koop vanaf 100 euro.
Dit zijn vaak tvís met een klein beeldscherm en van een niet al te beste kwaliteit. Aan te raden is dat je begint vanaf ongeveer 400 euro. Veel mensen hebben een televisie met een beelddiagonaal van ongeveer 81 cm. Indien je een kwalitatief goed scherm van minstens 100 cm wilt, dan ben je rond de 850 euro kwijt.
Bekijk wel de meest recente folders, want de prijsverlagingen gaan snel door. Afhankelijk van techniek kan een LCD TV meer kosten.
Denk aan bijvoorbeeld de Philips Ambilight, die meer kost en meer biedt.

 

   
   
   
 
 
 

De techniek van een LCD TV

Behalve het beeldformaat zijn er een aantal andere factoren die belangrijk zijn bij de aankoop van een LCD TV.
Voor een ultieme kijkbeleving is Full HD aan te bevelen.
Met een maximale resolutie van 1920 x 1080 pixels zijn zelfs de kleinste details op het scherm waarneembaar. Dat wil dus zeggen dat u gegarandeerd bent van haarscherp beeld. Voor HD ready-televisie was een resolutie van 1280 x 720 de standaard, wat neerkomt op ongeveer 700.000 beeldpunten.
Full HD heeft met twee miljoen pixels drie keer zoveel beeldpunten.
Hoe meer kleuren, hoe beter de kleurweergave.
De helderheid houdt de lichtsterkte van het LCD-scherm in.

Een LCD TV kopen of toch een plasma ?

Als je overweegt om een platte televisie te kopen zul je je waarschijnlijk afvragen als het een LCD of een plasma gaat worden.
Het verschil tussen beide televisies zit in de technologie.
Een LCD-scherm maakt gebruik van lcd-technologie. Een pixel (beeldpunt) van dit scherm bestaat uit een vloeibaar kristal (Liquid Crystal). Er wordt een bepaalde hoeveelheid licht door de pixel geschenen, waardoor de beeldpunt van kleur verandert. Zo creŽer je het beeld.

De LCD TV heeft veel pluspunten.
Zo is een LCD scherm vergeleken met een plasmascherm een stuk goedkoper en verbruikt het minder energie.
LCD-schermen hebben over het algemeen ook een goede beeldkwaliteit.
Overigens is een LCD TV eenvoudig aan te sluiten op een pc.
Toch zijn er ook enkele minpunten.
De kleuren zijn niet altijd even mooi en je kunt last krijgen van dode pixels (zwartje puntjes). Maar als het om het prijskaartje gaat is de keus snel gemaakt en koopt men toch de LCD TV.
   
           
       


Viallin BV | Rosbayerweg 103, 1521 RW Wormerveer | 075 - 657 22 11 | info@viallin.nl

Zie ook: Schuifdeurkasten | Inbouwkasten | Voordeuren | CanDo deuren | Laminaat vloeren