VindAlleInfo

Overzicht alle informatie
   
 
   
 
 
 

Laptop

Wat is een laptop?

Een laptop (ook wel schootcomputer of notebook genoemd) is een draagbare computer die zittend op de schoot kan worden gebruikt. Voor mensen die op verschillende locaties met hun computer werken is een laptop uitermate geschikt. Een laptop kan ook op een bureau of tafel geplaatst worden.

Geschiedenis en ontwikkeling

De eerste computer die echt op een laptop leek was de GRiD Compass 1101 die ontworpen was door Bill Moggridge en in 1982 gelanceerd werd.
De GRiD Compass 1101 gebruikte batterijen en had een 320Î200 pixel beeldscherm en ging over de toonbank voor 8.000 tot wel 10.000 dollar.

Aan het einde van de jaren 80 werden laptops vooral populair onder zakenlieden. De COMPAQ SLT286, ge´ntroduceerd in 1988, was de eerste laptop op batterijen uitgerust met een interne harde schijf en een VGA beeldscherm.
De jaren daarop zijn er verschillende andere licht-gewicht laptops uitgebracht.
De in 1989 introduceerde NEC UltraLite bijvoorbeeld, woog slechts iets meer dan 2 kilo.
Aan het einde van de jaren 80 werden laptops vooral populair onder zakenlieden. De COMPAQ SLT286, ge´ntroduceerd in 1988, was de eerste laptop op batterijen uitgerust met een interne harde schijf en een VGA beeldscherm. De jaren daarop zijn er verschillende andere licht-gewicht laptops uitgebracht. De in 1989 introduceerde NEC UltraLite bijvoorbeeld, woog slechts iets meer dan 2 kilo.

De technologie van laptops heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en sinds ongeveer 2005 doet een grote krachtige laptop niet onder voor een middelmaat desktop pc.

Voordelen van een laptop

Laptops zijn kleiner dan een bureaucomputer.
Ze bieden de volgende voordelen:

Draagbaarheid. Een laptop is gemakkelijk te vervoeren, vooral als je constant op weg bent is een laptop zeer handig.

Grootte en gewicht. Een laptop is vanwege zijn grootte en gewicht gemakkelijk te vervoeren en je kunt ruimte besparen op uw bureau. Wanneer je het niet gebruikt, kun je hem opbergen in jouw aktetas.

Image-building. Laptops geven een bepaalde status. Bijvoorbeeld: Een zakenman met een laptop toont meer professionaliteit dan zijn collega zonder laptop.


 


   
   
   
 
 
 

Nadelen van een laptop

Het gebruik van een laptop in plaats van een desktop pc heeft ook enige nadelen. Enkele zijn:

Discomfort.
Bijkomstige hardware, toetsenbordcomfort en muis worden opgeofferd omwille van de draagbaarheid. 

Mogelijkheid tot upgraden.
Het is niet helemaal onmogelijk een laptop te upgraden, maar het is vaak onmogelijk om materiaal zoals RAM en harde schijven toe te voegen zonder het terug naar de fabrikant te brengen. Zelfs als je beslist up te graden ben je nog beperkt in de selectie van extra materiaal; de meeste laptops vereisen dat je delen installeert die door het zelfde bedrijf worden vervaardigd.

Gevoeligheid aan schade

De prijs.
Doordat veel onderdelen kleiner en minder universeel zijn dan de vergelijkbare onderdelen voor desktopsystemen, resulteert dit vaak in een hogere prijs voor een laptop ten opzichte van een vergelijkbare desktop pc.

Tips bij het kopen van een laptop
Bij het kopen van een computer heb je meestal een redelijk idee van de specificaties en mogelijkheden die je zoekt. Voor laptops zijn er over het algemeen andere eisen.

Enkele tips:

Laptop processor
Als je een laptop gaat kopen is het belangrijk om op het energieverbruik en de warmteproductie van een processor te bekijken. Een mobiele processor gebruikt minder energie dan een desktop processor en wordt daarom minder warm.
Een probleem dat je kan tegenkomen bij een laptop met een desktop processor is dat het apparaat erg warm wordt, soms zelf te warm om op schoot te zetten. Tegenwoordig zijn de meeste laptops uitgerust met een mobiele processor.

Laptop geheugen
Het RAM geheugen is een belangrijke overweging voor elke computer, of het nu een desktop of een laptop is. Standaard is een laptop uitgerust met 2 Gb of 4 Gb.
Een groot geheugen is vooral handig als je gewend bent om met veel programma's en bestanden tegelijk te werken. Voor niet-intensief gebruik, zoals tekstverwerken, internetten en mailen is 2 Gb meestal voldoende.

Beeldscherm
Er zijn redelijke verschillen in beeldkwaliteit tussen de verschillende laptops, bovendien zijn er verschillende afmetingen en resoluties en verhoudingen. Laptops met een 12 inch scherm zijn meestal ontworpen om zo licht mogelijk te zijn en om zo min mogelijk energie te verbruiken. Deze laptops zijn ontworpen voor mensen die heel vaak op stap zijn en die lang met hun laptop batterij moeten kunnen werken. 14 en 15 inch laptops zijn het meest gangbaar. Ze hebben een comfortabel beeldformaat en zijn redelijk mee te slepen.

Service en garantie
Laptops zijn apparaten die je over het algemeen niet zo gemakkelijk zelf kan repareren. Het is daarom aan te raden een laptop te kopen met een goed servicecontract.

     
           
       


Viallin BV | Rosbayerweg 103, 1521 RW Wormerveer | 075 - 657 22 11 | info@viallin.nl

Zie ook: Schuifdeurkasten | Inbouwkasten | Voordeuren | CanDo deuren | Laminaat vloeren