VindAlleInfo

Overzicht alle informatie
   
 
   
 
 
 

Kampeertent

Kampeertent.

Een kampeertent is een verplaatsbare constructie van over stokken of buizen gespannen doek die als (tijdelijke) onderdak dient.
Wanneer je gaat kamperen dien je in de meeste gevallen je eigen kampeertent mee te nemen. Maar wanneer je een tentenhandelaar bezoekt kom je al snel tot de conclusie dat er een enorme keus is in soort kampeertenten, het model, het materiaal en ga zo maar door. Welke kampeertent je kiest is afhankelijk van het gebruiksdoel van de kampeertent, het gewenste gebruiksgemak en de inhoud van je portemonnee.

Soorten kampeertenten

Zeker de beginnende kampeerder loopt het risico met een ongeschikte tent thuis te komen wanneer hij of zij op goed geluk een tent koopt in de tentenzaak. Tentenontwerpers en tentenfabrikanten houden tegenwoordig rekening met de voorkeuren en behoeften van de kampeerder.
Zo zijn er kampeertenten voor mensen die drie dagen op een festivalcamping staan.
Er zijn kampeertenten voor mensen die een trektocht door de hoge bergen maken en kampeertenten voor gezinnen die drie weken op de camping willen staan. Voor al deze verschillende soorten kampeerders bestaat een groot en divers aanbod aan modellen, types, kwaliteiten en prijzen.

Modellen kampeertenten

Wanneer je een rondje maakt over een gemiddelde camping kom je een grote variŽteit aan kampeertenten tegen. Al lijkt het soms onvoorstelbaar, in principe zijn al deze tenten terug te brengen tot drie modellen.
Er bestaan tevens combinaties van twee soorten tent.

Bungalowtent
De bungalowtent is de soort dat je het meest tegenkomt, vooral op gezinscampings. De bungalowtent is een tent met tenminste vier poten die door nokstokken met elkaar verbonden zijn, vrij rechte zijwanden hebben en naar twee zijden een licht hellend vlak hebben.
De bungalowtent heeft van de drie tentmodellen de grootste oppervlakte en de tent heeft meestal over tenminste een stahoogte. Het model is uitermate geschikt voor gezinnen met (kleine) kinderen welke langere tijd op dezelfde plek kamperen.

Noktent
De noktent is wat minder luxe in die zin dat er minder oppervlakte op stahoogte is. De zitruimte van de noktent is beperkt en meestal pas bruikbaar wanneer de slaapmatten aan de kant gezet zijn.

Boogtent
De boogtent wordt ook wel koepeltent genoemd wanneer de bogen elkaar bij het hoogste punt kruisen en de tent een bolle vorm heeft. Boogtenten zijn erg buigzaam en licht, maar sterk als staal.
Samen met een lichtgewicht tentdoek zijn er type boogtenten die als pakket niet meer dan twee kilo wegen en die de grootte van een opgerolde handdoek hebben. Dit maakt de boogtent de meest geliefde kampeertent.   
   
   
 
 
 

Tentmaterialen.

De kleur, vorm en omvang van een kampeertent zijn de meest opvallende kenmerken, maar de kwaliteit van de kampeertent wordt vooral bepaald door minder opvallende eigenschappen, zoals het doek, de stokken en de haringen.

Doeksoorten

Een tentdoek moet waterdicht zijn, maar tegelijkertijd ook ademen zodat de bewoner niet het idee heeft opgesloten te zitten in een plastic zak.
Het doek moet zorgen voor een plezierig leefklimaat en tegelijkertijd duurzaam zijn zodat men niet jaarlijks een nieuw tentdoek aan hoeft te schaffen.
Enkele doeksoorten zijn:
Katoen
Nylon

Polyester
Polyvinylalcohol
Gore-tex
Litetex

Tentstokken voor jouw kampeertent

Wie zich geen zorgen hoeft te maken over een kilo meer of minder zal zich niet zo bezighouden met het gewicht van de tentstokken.
Wanneer je echter zo min mogelijk gewicht met je mee wilt dragen kan het een aanrader zijn op zoek te gaan naar de meest lichte tentstokken voor jouw kampeertent. Tegenwoordig kiezen veel fabrikanten standaard voor aluminium boven staal, waardoor alle moderne tentstokken vrij licht in gewicht zijn.

Haringen en grondpennen

Er bestaan verrassend veel soorten haringen en grondpennen, elk geschikt voor een ander soort grondsoort.
Het is echter niet nodig om van alle soorten haringen mee te nemen, zodat er altijd een geschikte soort tussen zit.
Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen vijf soorten ondergrond:
zacht en hard, zeer zacht zand en zeer harde rotsbodem en tot slot de versteende bodem.

Grondzeil

In de kleinere nok- en boogtenten is het grondzeil dikwijls al meegeleverd in de tent zelf. Bij de grotere tenten dien je zelf de keuze voor een bepaald grondzeil te maken.
Het is belangrijk dat het grondzeil tegen een stootje kan en bescherming biedt tegen stenen, scherpe randen en schoenen en dergelijke.   
           
       


Viallin BV | Rosbayerweg 103, 1521 RW Wormerveer | 075 - 657 22 11 | info@viallin.nl

Zie ook: Schuifdeurkasten | Inbouwkasten | Voordeuren | CanDo deuren | Laminaat vloeren