VindAlleInfo

Overzicht alle informatie
   
 
   


 

Griep

Griep is een ziekte, die wordt veroorzaakt door het influenza virus. Gemiddels ťťn tot drie dagen na besmetting met het virus openbaren de eerste griep verschijnselen. 

Iedereen heeft wel een een vorm van griep gehad en is bekend met de vervelende kenmerken. Moe, misselijk, hoofdpijn, koud en warm tegelijk, spierpijn, pijn in de keel en neus, en gewoon een slap geboel. Griep komt mestal onverwachts, en je kunt je in enkele uren erg ziek voelen.

Er bestaan verschillende vormen van het influenzavirus. Ons afweersysteem wordt tijdens de griep zwaar belast. Een extra besmetting door bijvoorbeeld bacteriŽn is dan mogelijk. De griep kan een zwaardere vorm aannemen en complicaties zoals longontsteking kunnen ontstaan. Voor gezonde mensen is griep meestal niet ernstig en met een paar dagen over.

Het griepvirus is zeer besmettelijk en wordt in de meeste gevallen overgebracht door het inademen van besmette vloeistofdeeltjes in de lucht. Het griepvirus wordt verspreid door bijvoorbeeld hoesten, praten of ander lichaamlijk contact. Je hebt het meeste last van griep in de winter en vroeg in het voorjaar. Doordat griep erg besmettelijk is, openbaard griep zich vaak als epidemie.

U hoort bij een risicogroep en krijgt de eerste griepverschijnselen, raadpleeg daan eerst een arts. Ook als de eerste griepverschijnselen drie tot vier dagen blijven aanhouden is het bezoek aan uw huisarts aan te bevelen.

De besmetting met het griepvirus is eigenlijk niet te voorkomen, maar het ontstaan van de ziekteverschijnselen wel. Door goede voeding en een goede conditie bouwt u voldoende weerstand op om de griep het hoofd te bieden. Belangrijk daarbij zijn goede voeding, voldoende nachtrust, ontspanning en voldoende lichaamsbeweging.

Vanaf ongeveer eind oktober kunt u zich als u tot de risicogroiep behoort met de zogenaamde griepprik tegen griep laten inenten. De griepprik bevat dode of verzwakte influenzavirussen. Deze kunnen de ziekte niet meer veroorzaken, maar verhogen wel de weerstand van het lichaam tegen griep. De griepprik wordt alleen op recept verstrekt en moet vůůr het griepseizoen toegediend worden.

Met deze inenting vermindert u de kans op het krijgen van het griepvirus. Komt u in aanraking met een virus dat niet in de injectie zat, kunt u alsnog griep krijgen. Het inenten tegen griep wordt aangeraden bij personen van 60 jaar en ouder, bedlegerige of sterk verzwakte mensen, mensen met hart en longaandoeningen, mensen met een nierziekte en diabetici. Bij deze risicogroepen kan griep ernstige gevolgen hebben.
Omdat het influenzavirus zich steeds van samenstelling wijzigt is het nodig om steeds opnieuw te worden ingeŽnt.

Grote griepepidemieŽn zoals de Spaanse griep worden veroorzaakt door een nieuw soort virus. Omdat het een nieuw soort griep betreft heeft nog niemand hier weerstand tegen en kan het zich snel verspreiden. Bekende epidemieŽn kwamen voor in 1890 en in 1919. Deze laatste griep werd als eerste door Spanje erkend en wordt daarom Spaanse griep genoemd.

Een griepprik kan niet helemaal voorkomen dat u last krijgt van griepverschijnselen. Er zijn veel andere virussen die dezelfde klachten geven.

Eigenlijk is uitzieken de enige remedie tegen griep. Zorg voor voldoende (nacht)rust, warmte en ontspanning. Als u koorts heeft, is het belangrijk dat u voldoende drinkt en in bed blijft. Neem de tijd om rustig uit te zieken. Als u te vroeg weer aan de slag gaat, kunnen de ziekteverschijnselen terugkomen. Geneesmiddelen bieden weinig verlichting en zijn niet nodig. Rusten is het beste medicijn bij griep.

   
   
   

 
 

Er bestaan geen geneesmiddelen tegen griep. Alleen de verschijnselen van griep kunnen bestreden worden. Vitamine C verhoogt weliswaar de weerstand maar het effect is pas na langdurig gebruik merkbaar. Het heeft daarom geen zin om vitamine C te nemen als u al griep heeft.

Als u  koorts heeft  boven 39,5 graden kan paracetamol of een product met acetylsalicylzuur verlichting bieden . Deze middelen komen alleen, samen of in combinatie met allerlei andere stoffen voor in zogenaamde griepmiddeltjes. De griepmiddelen zijn in feite normale koortswerende en pijnstillende middelen. Ze hebben geen speciale werking tegen griep.

Voor kinderen is het beter geen pijnstillers te geven die acetylsalicylzuur bevatten. Kinderen met de verschijnselen van griep of waterpokken mogen in geen geval acetylsalicylzuur gebruiken vanwege een verhoogde kans op het syndroom van Reye. Dit syndroom wordt gekenmerkt door braken, toenemende sufheid en ademhalingsstoornissen en kan tenslotte zelfs tot de dood leiden. Bij kinderen verdient paracetamol daarom altijd de voorkeur.

Bij keelklachten is het een te raden de keel vochtig te houden. Dit kunt u doen door middel van zuigen of sabbelen op een snoepje of dropje, gorgelen met fysiologisch zout of het drinken van koude dranken.

Een verstopte neus bij griep kan behandeld worden met een fysiologische zoutoplossing of xylometazoline. Deze kunt u zowel in druppel- als sprayvorm  krijgen.
Baby's met een verstopte neus kunnen moeilijk drinken. Om het neusslijmvlies te laten slinken kunt u eventueel een zoutoplossing proberen. Bij uw Kring apotheek zijn kant- en klare zoutoplossingen voor volwassenen, kinderen en baby's te verkrijgen. Vraag uw apotheker om advies. Kinderen tot twee jaar kunnen eventueel xylometazoline neusdruppels van 0,025% gebruiken. (alleen op recept) Kinderen vanaf twee jaar mogen ook neusdruppels met 0,05% xylometazoline gebruiken.
Volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar kunnen de sterkere variant hiervan (0,1%) nemen.

Neusdruppels hebben bij langdurig gebruik een averechts effect en kunnen zelfs blijvende schade aan het neusslijmvlies veroorzaken. Daarom mogen ze niet langer dan zeven dagen achtereen gebruikt worden.

Voordat u neusdruppels gebruikt, is het belangrijk om de neus goed te reinigen. Bij het indruppelen dient u uw hoofd iets achterover te houden (niet te ver). Neusdruppels moeten van bovenaf in de neus worden gedruppeld. De druppelaar mag zelf niet in de neus komen (vanwege besmetting). Na het indruppelen kunt u het hoofd voorover buigen richting knieŽn. Omdat sprays hoger in de neusholte komen, geven ze soms een beter resultaat. Als meerdere gezinsleden verkouden zijn, dient ieder gezinslid ,ook vanwege hernieuwde besmetting ,een apart flesje te gebruiken. Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Vraag dan bij uw Kring-apotheek naar de folder   
           
       


Viallin BV | Rosbayerweg 103, 1521 RW Wormerveer | 075 - 657 22 11 | info@viallin.nl

Zie ook: Schuifdeurkasten | Inbouwkasten | Voordeuren | CanDo deuren | Laminaat vloeren