VindAlleInfo





Overzicht alle informatie
   
 
   
 
 
 

Bodyscan

De bodyscan

Veelal wordt een ziekte geconstateerd als er klachten zijn. Meestal is de ziekte echter al enige tijd aanwezig in het lichaam. Dit is met het blote oog en de meeste medische onderzoeken niet gemakkelijk te ontdekken.
Met een bodyscan echter kunnen lichamelijke aandoeningen al in een vroeg stadium ontdekt worden.

Wat is een bodyscan

Een full bodyscan is een preventief medisch onderzoek, waarbij artsen met behulp van MRI- en CT scans aandoeningen en ziekten in een vroeg stadium op kunnen sporen.
Een bodyscan is een soort medische check up, een gezondheids onderzoek.
Een bodyscan wordt ook wel genoemd body checkup, gezondheidscheck of medische check.

Wat is het nut van een bodyscan ?

De gezondheidszorg houdt zich bezig met het genezen van ziekten en is in feite niet voldoende gericht op preventie. Maar veel ziekten en aandoeningen blijken voorkomen te kunnen worden en beter behandeld te worden, als zij in een vroeg stadium ontdekt worden.
Met de bodyscan kunt u uw lichaam laten onderzoeken op aandoeningen in de dop. Ook kunnen zwakke plekken in uw lichaam ontdekt worden en kunt u uw levenswijze er mogelijk op aan passen.

Hoe gaat een bodyscan in zijn werk ?

Voor een bodyscan of lichaam scan heeft u geen verwijzing van uw arts nodig.
Over het algemeen is er geen lange wachttijd en kunt u meteen geholpen worden. De uitslag van het onderzoek krijgt u nog dezelfde dag mondeling te horen.

Methode

Met behulp van MRI onderzoek en CTscans worden de meest vitale organen en bloedvaten gecontroleerd. Dit is eventueel uit te breiden met het hart- en het labonderzoek compleet.
MRI werkt met radiogolven die onschadelijk voor het lichaam zijn. Met behulp van een groot magneetveld worden beelden gecreëerd waarop de artsen structuren in het binnenste van uw lichaam vast kunnen stellen. Dit onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.
CT is een speciale methode van röntgenonderzoek waarmee een doorsnede gemaakt wordt van de interne organen. Dit onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

   
   
   
 
 
 

Kritiek op de bodyscan

Er is ook kritiek op de total bodyscan.
Het voornaamste bezwaar van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) is dat de uitslag van zo een onderzoek zowel onnodige ongerustheid als onterechte geruststelling oplevert.  De artsen zijn van mening dat de uitslag van de total bodyscan mensen zonder klachten nooit de volledige zekerheid geeft dat ze kerngezond zijn en niets mankeren.
Een gunstig resultaat op de total bodyscan zou zelfs mensen ervan kunnen weerhouden om te stoppen met roken en minder te gaan eten.
De check heeft dan juist een averechts effect, denkt het NHG.
Ook menen de huisartsen dat een bodyscan handen vol geld kost. Desondanks leidt het vaak tot duur vervolgonderzoek om de aangewakkerde ongerustheid te verminderen of weg te nemen.

Als er tijdens het onderzoek met de bodyscan niets gevonden wordt, weet ik dan ook zeker dat ik niets mankeer ?

Artsen kunnen nooit 100% zekerheid geven aan iemand.
De onderzoeken geven wel een uitgebreid en accuraat beeld van uw gezondheidssituatie op dat moment.
De huidige MRI- en CT-scan technologieën kunnen uitwendig de binnenste structuren duidelijk zichtbaar te maken. Tijdens de onderzoeken worden er verschillende technieken gebruikt, waarbij verschillende specialisten vanuit hun vakgebied kijken naar de resultaten. De artsen zijn dan in staat om op deze manier een zo nauwkeurig mogelijke diagnose te stellen. Eventuele aandoeningen kunnen in een vroeg stadium worden ontdekt, wat de kans op genezing of stabilisering aanzienlijk verhoogt. 
Preventief onderzoek is altijd een momentopname.

Wordt er op de scans niet teveel gezien, iedereen mankeert toch wel iets?

Een scan is heel accuraat. Daardoor is er inderdaad in veel gevallen wel iets zonder betekenis te zien. Dit wordt ook wel ‘ruis’ of ‘vals-positief’ genoemd. De medisch specialist heeft als taak om de belangrijke zaken van de onbelangrijke te scheiden. Zij moeten een goede interpretatie van de beelden geven.

Wil ik een negatieve uitslag wel weten?

Deze vraag zal iedere cliënt voor zichzelf moeten bepalen.
Bij een negatieve uitslag krijgt de cliënt zeer waarschijnlijk een behandeling. Als er een ernstige aandoening wordt gevonden heeft dat ook een psychisch effect. Voor de meeste aandoeningen geldt: hoe eerder het ontdekt wordt, hoe beter.

Preventief onderzoeken is iets om over na te denken.
100% zekerheid kan niemand u bieden.
Goede zorg en begeleiding wel.

 



   
           
       


Viallin BV | Rosbayerweg 103, 1521 RW Wormerveer | 075 - 657 22 11 | info@viallin.nl

Zie ook: Schuifdeurkasten | Inbouwkasten | Voordeuren | CanDo deuren | Laminaat vloeren