Elektrische bbq
Als je niet zoveel geduld hebt en zo snel als mogelijk wilt beginnen met barbecueën, dan kies je liever voor een elektrische bbq of een bbq op gas.
De elektrische bbq is binnen enkele minuten opgewarmd. Deze bbq gebruikt aardig wat stroom, maar brengt geen verkoolde stukken met zich mee. Bovendien koelt deze bbq na gebruik snel af. Door de constante warmtetoevoer kan het eten snel bereid worden. Doordat je de temperatuur kunt regelen, zal uw vlees niet snel aanbranden.
Een elektrische barbecue kun je zelfs binnen gebruiken.
Gas bbq
De gas bbq werkt veel sneller dan de houtskool bbq.
De gas bbq is namelijk gelijk op temperatuur. Een gas bbq is vrij gemakkelijk te gebruiken. De branders onderin zorgen voor warmte.
Bij veel modellen kun je de gasvlam regelen.
Gas barbecues branden op vloeibaar gas, butaan of propaan. Een nadeel is dat de gasflessen wel voor iedere bbq gevuld dienen te worden. Dit gas staat in de fles onder matige druk; wanneer de druk wegvalt, verdampt de vloeistof en wordt het gas. Dit is voor de gezondheid een stuk beter, doordat het vet weggeleid wordt via gleuven in de grillplaten naar een opvangreservoir.
Veel liefhebbers van houtskool bbq weten niet dat de aangename smaak van houtskoolgrillen vervangen kan worden met een rookbox voorzien van houtsnippers met geur of door specerijen.
Eenvoudig barbecueën op houtskool
Maak de bbq gereed en leg de benodigde spullen klaar.
Vervolgens leg je een bergje houtskool in de bbq. Hiertussen leg je wat aanmaakblokjes die je vervolgens aansteekt. Als de houtskool goed gloeit kan het over de bbq verspreid worden. Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren, heeft de bbq de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te grillen. Als je tijdig nieuwe kolen toevoegt, dan hoef je de bbq niet opnieuw aan te steken.
Het vlees heeft tijd nodig om bruin te worden.
Teveel om en om draaien is niet goed. Het vlees blijft sappig als je het af en toe bestrijkt met olie. Gebruik een tang om het vlees op het rooster te leggen en om te keren, hierdoor blijven de vleessappen in het vlees bewaard.
Zout vooraf strooien op het vlees brengt vocht, waardoor het bruin worden wordt bemoeilijkt. Door gebruik te maken van aluminiumfolie kan het vlees niet verbranden en sappen en marinades kunnen niet in het vuur komen.
Enkele tips voor de veiligheid
• Houd kinderen uit de buurt van een hete bbq
• Zet een emmer water of zand bij de bbq om eventueel te kunnen blussen
• Als de houtskool nog brandt of gloeit, verplaats de bbq dan niet
• Let er op dat het vuur volledig is gedoofd als je klaar bent met barbecueën