VindAlleInfo

Overzicht alle informatie
   
 
   
 
 
 

Autolease

Wat is autolease?
Autolease is het verschaffen van het gebruiksrecht van een voertuig aan de lessee gedurende een overeengekomen periode tegen een overeengekomen periodieke vergoeding. De lessee krijgt het feitelijk gebruik over het object, maar niet het juridisch eigendom en afhankelijk van de leasevorm ook niet het economisch (fiscaal) eigendom.

In de praktijk onderscheidt men drie vormen van autolease:
• Financiële lease: wanneer bij het aangaan van de lease-overeenkomst de financiering van de auto voorop staat, wordt de overeenkomst als financiële lease aangeduid. De looptijd van de lease-overeenkomst is vrijwel gelijk aan de levensduur van de auto. Het economische risico komt hier bij de lener terecht, want die dient de lease-auto wel op te nemen in zijn financiële balans.
• Operationele lease: wanneer het gebruik van de auto voorop staat, wordt de overeenkomst als een operationele lease aangemerkt. De overeenkomst kan meestal op korte termijn worden opgezegd. Het economische risico ligt bij de juridische eigenaar van de auto.
• Sale and lease back: de auto was eerst van de huurder. Deze heeft de auto aan een leasemaatschappij of autodealer verkocht, maar blijft er wel in rijden omdat er een lease-overeenkomst wordt afgesloten.

De lessee is degene die de lease-overeenkomst aangaat, die gebruik van het leaseobject verwerft.
De lessor is de leasemaatschappij.

Voordelen autolease
Leasen heeft vele voordelen. Je kunt direct in een nieuwe auto rijden zonder eerst te hoeven sparen, je hebt geen zorgen over onderhoud, wegenbelasting en verzekeringen. De leasemaatschappij regelt het allemaal. Mocht het ondanks het goede onderhoud en de jonge leeftijd van jouw lease-auto toch eens gebeuren dat je met autopech aan de kant van de weg komt te staan, dan is vervangend vervoer zo geregeld. Je wordt bovendien niet geconfronteerd met een grote investering ineens, dus is er geen directe aantasting van jouw liquiditeit. Leasen voorziet bovendien in een heldere kostenbegroting met transparante en te budgetteren maandlasten. Het resultaat is een kilometerkostprijs die optimaal is afgestemd op jouw bedrijfssituatie.

   
   
   
 
 
 

Wat kost autolease?
De kosten zijn erg afhankelijk van het soort auto, het contract, de looptijd, het aantal kilometers per jaar en de leasecomponenten die in het contract zitten. Je kunt kiezen uit een lange of korte looptijd, met of zonder slottermijn, gehele of gedeeltelijke financiering. De keuze is geheel aan jou en de tarieven zijn concurrerend. Autolease kan al vanaf € 299 per maand.

Bij leasen wordt altijd over een maandbedrag gesproken. Dit maandbedrag wordt berekend over de gehele looptijd van de auto. In eerste instantie lijkt een eigen auto goedkoper, maar je moet in je berekeningen wel alle kosten meenemen. Denk hier eens bij aan de afschrijving van de auto, de mogelijke schades die je op zult lopen, het risico op een verminderde restwaarde en de rente over een eventuele lening die kan oplopen tot wel 12%. Leasen is niet persé goedkoop, maar het hoeft niet duurder te zijn dan eigen bezit.

Je betaalt additionele kosten zoals kosten voor de administratie en andere extra diensten binnen een leasetransactie of raamovereenkomst. Als je een lopende lease-overeenkomst vroegtijdig afbreekt, dan betaal je beëindigingkosten.

Factoren waarmee u rekening moet houden als u autolease overweegt
• Rekent de maatschappij naast het leasebedrag nog een kilometervergoeding of zit dit bij de prijs in?
• Reken van tevoren goed uit hoeveel je eigenlijk betaalt. Stel dat je voor vier jaar een auto wilt leasen, bereken dan de uitkomst van 48 x uw maandbedrag en trek hier de kosten van alle services af, die je niet zou krijgen als je de auto zelf met eigen geld aan zou schaffen. Voorbeelden hiervan zijn verzekering, wegenbelasting en vervangend vervoer service.
• Houd je aan het eind van de berekening een bedrag over dat bijna net zo hoog, of zelfs hoger is dan de aanschafprijs van de auto, dan kun je jezelf wellicht beter nogmaals afvragen of je wel zo voordelig af zou zijn met leasen.
• Veel leasemaatschappijen bieden aan dat je na de leaseperiode jouw auto tegen een gunstige prijs over kunt nemen. Vraag, als je van plan bent dit te doen, van tevoren wat de leasemaatschappij onder een gunstige prijs verstaat. Wellicht is dit ook handig om mee te nemen in jouw berekeningen.

Laat je bij autolease goed informeren over de voordelen en nadelen. Het is belangrijk dat je een weloverwogen keus doet over autolease.   
           
       


Viallin BV | Rosbayerweg 103, 1521 RW Wormerveer | 075 - 657 22 11 | info@viallin.nl

Zie ook: Schuifdeurkasten | Inbouwkasten | Voordeuren | CanDo deuren | Laminaat vloeren