VindAlleInfo

Overzicht alle informatie
   
 
   
 
 
 

APK

Wat is APK?

APK staat voor de Algemene Periodieke Keuring.
De APK is de Nederlandse invoering van de in Europa wettelijk verplichte autokeuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu.

Wanneer moet een auto een APK-keuring?

Als een personenauto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kg) al eerder APK is goedgekeurd, kunt u uitgaan van de datum vermeld op het APK-keuringsrapport.
Dit hebt u bij de vorige keuring meegekregen. Vůůr deze datum moet de auto opnieuw goedgekeurd zijn.
Afhankelijk van het voertuig, de datum dat deze voor het eerst op de weg is toegelaten, ťn het soort brandstof, moet dat vanaf het derde of vierde levensjaar. Na deze eerste keuring vindt de eerstvolgende keuring plaats na ťťn of twee jaar.

APK voor zware voertuigen.

Voor een zware bedrijfsauto (zwaarder dan 3.500 kg) geldt een jaarlijkse APK  keuringsplicht (datum eerste toelating na 1 januari 1960).
Zware bedrijfsautoís, aanhangwagens en sommige speciale voertuigen moeten elk jaar worden gekeurd vanaf het moment dat ze nieuw op de weg worden toegelaten. De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen.
Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijven dus belangrijk.

 

 

 


   
   
   
 
 
 

De keurmeester.
De APK wordt uitgevoerd door een keurmeester.
In theorie is deze onafhankelijk, maar in de praktijk is hij dit meestal niet, omdat hij doorgaans in loondienst is bij de garage die de APK uitvoert. Omdat de APK-garage meestal ook de reparaties uitvoert die voortvloeien uit een afkeuring en daar dus extra omzet/inkomen uit heeft, heeft het bedrijf belang bij afkeuring en is er dus sprake van belangenverstrengeling.
In de praktijk wordt dan ook zelden een keuringsrapport afgegeven bij afkeuring. Meestal krijgt de eigenaar eerst te horen welke reparaties uitgevoerd moeten worden, waarna een APK met goedkeuring volgt. APK's kunnen ook worden uitgevoerd bij instanties die geen reparaties doen, zoals onafhankelijke keuringsstations en de keuringsstations van de RDW.
Dit waarborgt wel de onafhankelijkheid van de keurmeester.

Wie mag het voertuig laten keuren?

Het maakt niet uit wie met het voertuig naar de APK-keuring gaat.
Diegene moet wel het originele Voertuigbewijs/ kentekenbewijs deel I meenemen.

Wat wordt er gekeurd bij de APK?

Bij de APK keuring let de keurmeester op de verkeersveiligheid, het effect van het voertuig op het milieu en de juiste registratie.
De keurmeester let onder andere op de volgende onderdelen:
Verkeersveiligheid: remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting,  verlichting en carrosserie
Milieu: Uitlaatgassen
Algemeen: Het Voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.

Wat moet je meenemen naar de APK-keuring?

U moet het Voertuigbewijs/kentekenbewijs deel I meenemen naar een APK-keuring. Dit heeft de APK-keurmeester namelijk nodig om de gegevens op het kentekenbewijs te controleren.
Zonder het Voertuigbewijs kan de keurmeester uw voertuig niet afmelden.

Wat kost een APK?

De wet noemt geen minimum- of maximumbedrag voor het uitvoeren van een APK-keuring. De APK kan deel uitmaken van een onderhoudsbeurt of apart uitgevoerd worden.
De RDW adviseert u van te voren het tarief te vragen en afspraken over eventuele reparaties te maken.

APK-boete voor een voertuig dat niet van u is

Wie zijn auto niet op tijd APK laat keuren, ontvangt van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) automatisch een beschikking (boete). Als u echter ten onrechte een beschikking heeft ontvangen, bijvoorbeeld omdat de auto niet meer van u is, dan kunt u via de RDW de zaak laten rechtzetten.

Als u een APK-boete heeft gekregen terwijl de auto niet meer van u is, dan kunt u contact opnemen met de RDW. U kunt het telefoonnummer op de beschikking bellen of 0900 07 39 (10 cpm). De medewerkers van de RDW geven u dan informatie over de procedure die u het beste kunt volgen.
Waarschijnlijk hebben ze dan toch ook nog een schriftelijke reactie van u nodig.

APK voor voertuigen ouder dan 30 jaar

Per 1 januari 2008 is voor een aantal categorieŽn voertuigen de APK-frequentie verlaagd. De gewijzigde keuringsfrequentie heeft gevolgen voor benzineautoís vanaf 1 januari 2005, maar ook voor bepaalde categorieŽn oudere voertuigen met uitzondering van voertuigen met een speciaal gebruiksdoel (zoals taxiís, bussen, ambulances en vervoer gevaarlijke stoffen).
Deze voertuigen moeten jaarlijks APK goedgekeurd zijn.   
           
       


Viallin BV | Rosbayerweg 103, 1521 RW Wormerveer | 075 - 657 22 11 | info@viallin.nl

Zie ook: Schuifdeurkasten | Inbouwkasten | Voordeuren | CanDo deuren | Laminaat vloeren