De keurmeester.
De APK wordt uitgevoerd door een keurmeester.
In theorie is deze onafhankelijk, maar in de praktijk is hij dit meestal niet, omdat hij doorgaans in loondienst is bij de garage die de APK uitvoert. Omdat de APK-garage meestal ook de reparaties uitvoert die voortvloeien uit een afkeuring en daar dus extra omzet/inkomen uit heeft, heeft het bedrijf belang bij afkeuring en is er dus sprake van belangenverstrengeling.
In de praktijk wordt dan ook zelden een keuringsrapport afgegeven bij afkeuring. Meestal krijgt de eigenaar eerst te horen welke reparaties uitgevoerd moeten worden, waarna een APK met goedkeuring volgt. APK's kunnen ook worden uitgevoerd bij instanties die geen reparaties doen, zoals onafhankelijke keuringsstations en de keuringsstations van de RDW.
Dit waarborgt wel de onafhankelijkheid van de keurmeester.
Wie mag het voertuig laten keuren?
Het maakt niet uit wie met het voertuig naar de APK-keuring gaat.
Diegene moet wel het originele Voertuigbewijs/ kentekenbewijs deel I meenemen.
Wat wordt er gekeurd bij de APK?
Bij de APK keuring let de keurmeester op de verkeersveiligheid, het effect van het voertuig op het milieu en de juiste registratie.
De keurmeester let onder andere op de volgende onderdelen:
Verkeersveiligheid: remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie
Milieu: Uitlaatgassen
Algemeen: Het Voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.
Wat moet je meenemen naar de APK-keuring?
U moet het Voertuigbewijs/kentekenbewijs deel I meenemen naar een APK-keuring. Dit heeft de APK-keurmeester namelijk nodig om de gegevens op het kentekenbewijs te controleren.
Zonder het Voertuigbewijs kan de keurmeester uw voertuig niet afmelden.
Wat kost een APK?
De wet noemt geen minimum- of maximumbedrag voor het uitvoeren van een APK-keuring. De APK kan deel uitmaken van een onderhoudsbeurt of apart uitgevoerd worden.
De RDW adviseert u van te voren het tarief te vragen en afspraken over eventuele reparaties te maken.
APK-boete voor een voertuig dat niet van u is
Wie zijn auto niet op tijd APK laat keuren, ontvangt van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) automatisch een beschikking (boete). Als u echter ten onrechte een beschikking heeft ontvangen, bijvoorbeeld omdat de auto niet meer van u is, dan kunt u via de RDW de zaak laten rechtzetten.
Als u een APK-boete heeft gekregen terwijl de auto niet meer van u is, dan kunt u contact opnemen met de RDW. U kunt het telefoonnummer op de beschikking bellen of 0900 07 39 (10 cpm). De medewerkers van de RDW geven u dan informatie over de procedure die u het beste kunt volgen.
Waarschijnlijk hebben ze dan toch ook nog een schriftelijke reactie van u nodig.
APK voor voertuigen ouder dan 30 jaar
Per 1 januari 2008 is voor een aantal categorieën voertuigen de APK-frequentie verlaagd. De gewijzigde keuringsfrequentie heeft gevolgen voor benzineauto’s vanaf 1 januari 2005, maar ook voor bepaalde categorieën oudere voertuigen met uitzondering van voertuigen met een speciaal gebruiksdoel (zoals taxi’s, bussen, ambulances en vervoer gevaarlijke stoffen).
Deze voertuigen moeten jaarlijks APK goedgekeurd zijn.