VindAlleInfo





Overzicht alle informatie
   
 
   
 
 
 

Steakhouse

Wat is een steakhouse?

Een steakhouse is een restaurant dat gespecialiseerd is in het bereiden en serveren van biefstuk. In een steakhouse wordt biefstuk op verschillende manieren bereid. De steaks of biefstukken kunnen vanuit diverse landen worden aangeleverd, waarbij vooral ArgentiniŽ bekend is om zijn malse biefstukken. Vandaar dat er veel Argentijnse steakhouses zijn.

Biefstuk, een mals stuk vlees.

Biefstuk is een benaming voor mals en mager spier vlees.
De gewone biefstuk is van het rund of het kalf, maar de naam biefstuk wordt ook wel gebruikt voor andere diersoorten zoals:

hert 
kalkoen,
paard 
kangoeroe en 
bizon.

De benaming is afkomstig van het Engelse dat in vele talen verbasterd voorkomt. Biefstuk behoort tot de meest geliefde vleessoorten en is vrij duur. Omdat het bij veel mensen geliefd is, zijn er veel steakhouses.
Kwaliteit en prijs worden hoofdzakelijk bepaald door:
 
Het deel van het rund waarvan de biefstuk wordt gesneden 
De mestwijze, leeftijd en het levenskwaliteit van het rund
Het ras van het dier
Het land waar de biefstuk vandaan komt

Een biefstuk van de haas geldt als de meest malse soort geldt en de lendenbiefstuk als de minst malse.

Wat eet ik precies?

Als u een steakhouse binnen stapt en een van de steakgerechten besteld, heeft u er ooit bij stil gestaan wat u eet?
De volgende keer als u een steakhouse binnen stapt, bent u op de hoogte.
Bij biefstuk van rundvlees onderscheidt men de 'gewone' biefstuk en kogelbiefstuk. De gewone biefstuk wordt gesneden van:

de bovenbil,
het spierstuk of 
de dikke lende

Kogelbiefstuk wordt gesneden van de kogel van de bovenbil of van de kogel van het spierstuk.

Mals vlees

Iedere steakhouse geeft aan hoe mals hun biefstuk is.
Maar hoe wordt de malsheid van een biefstuk eigenlijk bepaald.
De malsheid wordt bepaald door de hoeveelheid inwendig bindweefsel, hoe minder bindweefsel hoe malser het vlees.
Deze delen bevinden zich in de bil en de rug.
Met het toenemen van de leeftijd neemt ook de hoeveelheid bindweefsel toe.
De in Nederland in de supermarkt goedkoop aangeboden biefstuk is meestal machinaal bewerkt, geplet en ruitvormig ingekerfd om het vlees malser te maken. Het land van herkomst van het vlees, de slachterij en de uitsnijderij dienen op de verpakking vermeld te zijn. Door het pletten maakt men de biefstuk dun waarmee tijdens de korte bereiding de biefstuk wel warm wordt van binnen maar niet gaar. Het kerven heeft eenzelfde functie, bij het bereiden dient de gekerfde zijde als eerste te worden verhit.

In een steakhouse is uw biefstuk al helemaal klaargemaakt, de bereidingswijze speelt een belangrijke rol om uw biefstuk lekker mals te krijgen.

   
   
   
 
 
 

Bereiden van biefstuk.

Als u een keertje in plaats van naar de steakhouse te gaan uw biefstuk zelf wilt klaar maken, volgt hieronder de bereidingswijze van een malse biefstuk.

Let op de kwaliteit van het vlees, biologisch vlees is het lekkerst en haasbiefstuk is het malst.

Laat de biefstuk eerst op kamertemperatuur komen voordat u het gaat bakken. Een half uurtje afgedekt buiten de koelkast is meestal voldoende.

Als de biefstuk op kamertemperatuur is, wrijf het naar smaak met peper in.
Let op dat u geen zout gebruikt. Zout zorgt er namelijk voor dat de sappen aan de biefstuk ontnomen worden, waardoor het vlees minder mals wordt.
 
Laat in een pan met dikke bodem boter smelten en wacht tot de boter goed bruin is geworden.
 
U kunt uw biefstuk op drie manieren bakken.

Namelijk:

Een minuut per kant bakken voor een rouw gebakken biefstuk
Een en een halve tot twee minuten bakken voor een rosť gebakken biefstuk. 
Voor een goed doorgebakken biefstuk, bakt u het vlees drie tot vier minuten aan elke kant.

Gebruik bij het keren van de biefstuk een tang en geen vork.
Als het vlees geprikt wordt bij het gebruiken van een vork lopen de sappen eruit en wordt het vlees minder mals.
Beweeg het vlees geregeld over de bodem van de pan.

Wanneer de biefstuk de gewenste kleur heeft neem je `m uit de pan en dan pas bestrooi je de biefstuk met zout. Laat de biefstuk vervolgens even rusten voordat je `m opdient.
Op deze manier kunt u genieten van een steakhouse biefstuk in uw eigen huis.
De sappige biefstuk van de steakhouse wordt op ongeveer dezelfde wijze bereidt, maar heeft verschillende sausen en side orders.




   
           
       


Viallin BV | Rosbayerweg 103, 1521 RW Wormerveer | 075 - 657 22 11 | info@viallin.nl

Zie ook: Schuifdeurkasten | Inbouwkasten | Voordeuren | CanDo deuren | Laminaat vloeren